İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden üç yıl sonra: Türkiye’de kadın hakları krizi derinleşiyor
İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin üzerinden üç yıl geçti. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile yürürlükten kaldırılan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, kadın hakları savunucuları tarafından yeniden gündeme getirildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, artan kadın cinayetleri ve şiddet olaylarını iktidarın cezasızlık politikasına bağlayarak, sözleşmenin her maddesinin uygulanana kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) ise torba yasalar ve yargı paketleri ile kadınların medeni haklarının hedef alındığını vurguladı. BirGün’ün aktardığına göre, Platform, kadın hakları ve hayatları üzerinden yapılan siyasete son verilmesi gerektiğini savundu. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği de sözleşmeden çekilme kararını tanımadıklarını ifade etti.
Hollanda örneği
Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ve onaylayan ülke olarak, 2011’de bu önemli adımı atmıştı. Ancak 2021’de alınan fesih kararı ile uluslararası alanda eleştirilerin odağı oldu. Aynı dönemde Hollanda’da, sözleşmenin gerekliliklerine uygun olarak, rızaya dayalı olmayan cinsel eylemlerin ‘tecavüz’ olarak tanımlandığı yeni bir yasa yürürlüğe girdi.