Bankalarda mevduat faiz oranları yükseliyor. ‘Tezgah altı’ faiz yüzde 60’a çıktı

Posted by

Bankalar arasında mevduat faizi oranları arasındaki çekişme sürerken aynı bankanın internet subesi ile fiziki şube arasında oran farkı fark dikkat çekiyor. Hürriyet’ten Gamze Bal’ın hazırladığı haberde buna dikkat çekiliyor. İşte o haber;

“Bankaların resmiyetteki mevduat faizi oranlarıyla şubeye gidildiğinde ‘müşteri bazlı’ verilen faiz oranları arasındaki fark, bankalara göre değişmekle birlikte 30 puanı aşar hale geldi.

Hürriyet olarak, bankaların ilan ettiği mevduat faizi oranlarıyla, şubeye gidip bire bir görüşmelerde sunulacak mevduat faizi arasındaki makası tespit etmek için dün 8 ayrı bankaya gittik.

Buna göre, ilk defa vadeli TL mevduat hesabı açacak olanlara ‘tanışma faizi’ sunan bazı bankaların ilan ettiği oranlarla, şubeye gidildiğinde sundukları oranların aynı olduğunu gözlemledik. Bu oranlar genel olarak yüzde 57 ila yüzde 58.5 aralığında değişiyor. Bazı bankalar tanışma faizi olduğu için mevduat miktarı ne olursa olsun aynı yüksek oranı uygulanıyor. Yani 100 bin liraya yüzde 57 tanışma faizi veriliyorsa, 1 milyona da aynı faiz oranı veriliyor. Aynı bankada halihazırda vadeli TL mevduat hesabı olan vatandaşlara sunulan mevduat faizi oranları ise, yüzde 55’e kadar düşebiliyor. Genel çerçevede durum bu. Ancak, mobil bankacılık ya da internet şube üzerinden, hatta fiziki şube içindeki dijital ekranlarda mevduat faizini yüzde 25-45 aralığında duyuran bazı bankalar ise, yüz yüze görüşmelerde bu oranı yüzde 58.5’a kadar çıkarıyor. Mevduatın miktarı artınca, bazı bankalar bu oranı yüzde 60’a kadar yükseltiyor. Bu farkın nedenini sorduğumuzda ise, “Ekranda gördüğünüz tabela faizi. Yani 20 bin TL, 70 bin TL gibi ‘cüzi miktarlar’ için geçerli” yanıtını alıyoruz.

ARADAKİ FARK 74 BİN TL

Peki, bankaların ilan ettiği mevduat faizi oranının sağladığı getiri ile şubede sunulan oranların sağladığı getiri arasında nasıl bir fark var?

İnternet şubesinde 1 milyon TL’lik mevduata 32 gün vadede yüzde 25 oranında faiz sunulduğunda, bunun net getirisi 20 bin 765 TL iken, aynı tutara yüzde 42 oranında faiz sunulduğunda bu getiri 34 bin 885 TL oluyor. Fiziki şubedeki görüşmelerde alınan onaylarla aynı tutara yüzde 56 oranında faiz verildiğinde ise net getiri, 46 bin 500 TL’ye yükseliyor. Yani sunulan faiz oranına göre elde edilen net getiri farkı, 1 milyon TL için 25 bin 700 TL’yi aşıyor.

Vade sayısı 92 güne çıktığında ise durum şöyle: 1 milyon liraya 92 gün vadede yüzde 25 faiz verildiğinde net getiri 59 bin 700 TL, yüzde 42 faiz verildiğinde net getiri 100 bin 295 TL ve yüzde 56 faiz verildiğinde net getiri 133 bin 726 TL oluyor. Bu da sunulan faiz oranına göre sağlanan net getiri farkını 74 bin TL’ye çıkarıyor.

TCMB: %67’Yİ AŞTI

Öte yandan, Merkez Bankası son SPK toplantısında sürpriz yaparak politika faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 50’ye yükseltince, bankaların TL mevduata verdikleri faiz oranları da artmıştı. Öyle ki, TCMB verilerine göre mevduat faizi tarihi zirve seviyeye ulaştı. 1-3 aylık TL mevduat faizi oranı 29 Mart haftasında yüzde 64.3 iken 5 Nisan haftasında yüzde 67.48’e yükseldi.

Bu oran daha çok yüksek hacimli döviz dönüşümlü kur korumalı mevduattan standart TL mevduata geçişlerde geçerli oluyor. Birçok vatandaş ise, düşük hacimli normal TL mevduat için yüzde 60’a yükselen faiz oranları ile karşılaşmış oluyor.”

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir